Realiment Cooperativa

Realiment.org - Grup de consum de productes sostenibles Creative Commons License

ExperiŔncies cooperatives (IX): Landare, associaciˇ de consumidors

realiment | 03 Desembre, 2010 15:23

 

Avui, dins la nostra sèrie d'experiències cooperatives, viatjam a Navarra, a Pamplona, on trobam una iniciativa interessant de consumidors responsables i ecològics. Es tracta de l'associació de consumidors Landare.

A l'article podeu veure un vídeo realitzat per REAS però que, malauradament, s'han oblidat de subtitular les explicacions del responsable de Landare. No obstant, podem observar com és la botiga o com realitzen tallers. 

Què és Landare?

Landare és una associació de consumidors de productes ecològics. Els seus objectius són, bàsicament, quatre:

  1. Proporcionar als associats aliments i productes ecològics.
  2. Contribuir a la consolidació d'una xarxa de comercialització de productes agrícoles i ramaders ecològics i justos.
  3. Fomentar un consum conscient i responsable.
  4. Posar en contacte les persones que produeixen amb aquelles que consumeixen.

L'associació ja du més de deu anys d'experiència i ha assolit la xifra de 900 socis. Per poder dur a terme els seus objectius es varen haver de decidir per establir una botiga on els associats poguessin comprar els productes que oferien però també per crear un espai més obert i pròxim on la gent pogués passar una estona en un ambient agradable.

Fa pocs anys, per a poder finançar les inversions per canviar el local i millorar les possibilitats de venda, es va realitzar una emissió de participacions d'un préstec que varen subscriure tant els socis com altres persones interessades. 

Recentment, Landare ha obert una altra botiga a la localitat de Villaba. L'expansió de Landare és un símptoma de la demanda ciutadana per productes ecològics, sostenibles i de qualitat.

Com funciona Landare?

Per poder fer funcionar l'associació i especialment la botiga, Landare es va plantejar la necessitat de que els socis dediquessin unes hores de voluntariat. Així les coses, donat el gran nombre de socis, se'ls demana que concedeixin dues hores anuals de voluntariat. Si no és possible fer-ho, en compensació han de pagar una quota extraordinària de 20 euros més sobre la quota de soci. El treball voluntari es pot fer ajudant els treballadors de la botiga (reposició de productes, tasques de neteja, etc.). Però aquestes hores de voluntariat també es poden desenvolupar realitzant tallers per a la resta de socis amb temàtiques relacionades amb els objectius de Landare (salut, ecologia, consum responsable, cuina vegetariana, etc.).

Es pot veure clarament com l'incentiu a la participació dins l'associació és precisament que aquesta no ha de contractar professionals per fer la feina que poden fer els socis. Més feina voluntària significa menor necessitat de pujar les quotes a tots els socis. L'incentiu s'individualitza amb la reducció de la quota anual per fer treballs voluntaris. També això serveix per involucrar més els socis dins la vida comunitària i associativa. Els socis, a més, es poden identificar encara més amb l'associació.

També es pretén evitar la dicotomia entre soci i treballador que pot arribar a crear barreres mentals per al bon desenvolupament de l'associació. Els socis poden conèixer de primera mà les dificultats del treball a la botiga i aportar solucions amb la seva creativitat i les seves experiències als problemes que es plantegen.

Landare manté estretes relacions amb altres associacions i cooperatives semblants amb l'objectiu d'enriquir mútuament els coneixements a través d'experiències. També formen part del Consell de Producció Agrària Ecològica de Navarra (l'organisme certificador), de l'associació Econavarra creada per al foment de la cultura ecològica, i també de REAS, la xarxa d'economia alternativa i solidària d'Euskalherria.

La sèrie "experiències cooperatives"

Des de fa ja un temps estam realitzant una sèrie amb estudis de casos, sense entrar en profunditat, d'experiències en cooperativisme ecològic arreu l'estat espanyol. L'objectiu principal és adquirir coneixements de quines són les formes de funcionar d'altres persones que s'han unit amb el mateix objectiu de consumir de forma ecològica i responsable, quines han estat les seves dificultats i solucions i com han evolucionat. Els estudis es basen en la informació que ens arriba per internet i per altres mitjans, si escau. Fins ara, la sèrie es compon dels següents projectes:

Experiències cooperatives (I): Mespilus, cooperativa de consum ecològic

Experiències cooperatives (II): El Brot, cooperativa de consum ecològic

Experiències cooperatives (III): La Llavoreta, associació de consumidors de productes ecològics

Experiències cooperatives (IV): Mercatrèmol. Associació de consumidors de productes ecològics

Experiències cooperatives (V): El Rebost, cooperativa de consum ecològic

Experiències cooperatives (VI): L'associació Tuatu

Experiències cooperatives (VII): Cooperativa Ecoilla

Experiències cooperatives (VIII): Ecogermen Sociedad Cooperativa de Consumo Ecológico

 

Print
 

 

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIË: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris sˇn moderats per evitar spam. Aix˛ pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb