Realiment Cooperativa

Realiment.org - Grup de consum de productes sostenibles Creative Commons License

Sa Compostera (III): Notícies d'Això és Vida

realiment | 27 Novembre, 2010 08:00

 

La cooperativa Això és Vida publica el seu tercer número de Sa Compostera, el butlletí de notícies. Aquí reproduïm les notícies més interessants.

Furgoneta de 2ª ma

Arrel de l’accident que va deixar la furgoneta d’Això és Vida K.O., ens hem vist obligats a comprar-ne una. Com que no ens concedien el préstec per a una nova, vàrem optar per una de segona mà i ja la tenim aquí! És una Iveco Daily molt gran i molt molt blanca... de moment.

Caixes noves

Després d’haver cercat varies opcions: caixes de cartró, de plàstic reciclat, de plàstic verge, etc… aquesta última ha estat la que més ens ha convençut. L’experiència amb les caixes de cartró ha estat molt clara, tots li donam menys importància perquè és de fàcil reciclatge. L’assemblatge necessita molt precinte (cinta plàstica), quan plou se’n perden moltes i si estan brutes no es poden rentar per tornar a utilitzar. Com a màxim se utilitzen unes 4-5 vegades (en estiu potser un poc més). Afortunadament els primers 2 any de la cooperativa varem tenir les que ens havia passat en Joan Adrover de Sa Teulera que havia reciclat de Agroilla, però ja s’han acabat.
L’altra opció que ens agradava molt era el plàstic reciclat. El problema és que les fàbriques no ens poden esbrinar la procedència del material a reciclar i afegeixen que podrien venir fins i tot de llocs contaminats, ja que no hi ha cap control. Sembla ser que fins fa pocs anys estava prohibit utilitzar plàstic reciclat pel transport de producte alimentari, però darrerament a causa de la enorme quantitat d’aquest material des de Europa es va reglamentar.

Finalment apostarem pel plàstic verge ja que l’industria no ens dóna moltes més opcions. A dia d’avui, en ple segle 21, no sabem com fer-ho per seguir una linea estrictament ecològica, que sigui econòmicament sostenible (no és que el plàstic sigui molt econòmic 1 caixa = 5€) i que no estigui feta amb el menjar del tercer món (“ecoplastic” provinent de patata o blat).

Idò el fet és que hem comprat 1000 caixes (entre petites i grans) per repartir la nostra hortalissa i fruita en els pròxim 10-15 anys. Pensau en l’esforç que ens ha costat fer aquesta inversió i vos demanam de ser el màxim de responsables, en cuidar-les i tornar-les cada setmana. Estaria bé tenir el màxim de control possible per les dues bandes (cooperativa-consumidors) d’aquestes caixes, esperant de no haver d’arribar mai a demanar-vos els doblers d’unes caixes que no s’hagin tornat.


En Ioio i na Susana ho deixen

En Ioio i na Susana es varen incorporar a la cooperativa fent feina a la finca de Son Ravanell amb en Joan Llull i na Petra Mascaró a Manacor. Després d’un any i mig més o menys es varen decidir a cercar una finca més aprop de ca seva (els dos viuen a Costitx) per reduir els gastos de benzina i temps ja que a més fan feina els matins i només els quedava temps per l’hort després de dinar.

Finalment varen començar una relació d’intercanvi de feines amb na M.Lluisa de la finca Son Mas de Llubí. En principi l’idea era de concentrar-se en fer pocs cultius i ben fets, de productes que podien faltar a la cooperativa per les caixes o pel mercat. Com sempre els problemes surten per no poder dedicar-li el temps necessari a la producció, el dia que la terra està bé per fer-hi feina no pots anar i llavors quan pots, plou i has d’esperar dues setmanes i a lo millor ja és massa tard…

Idó el fet és que no els surt a conte. Una altra vegada s’ha vist com la pagesia, viscuda a un nivell professional, és una feina molt exigent, feixuga i dedicada que si no li donàs el 100% és tot molt més complicat i quasi impossible de dur. Des d’Això és Vida volem donar les gràcies a en Ioio i na Susana per haver participat activament en aquest projecte, que seguirà essent seu i que en qualsevol moment que s’hi vulguin reincorporar seran benvinguts.

Productes i excedents

Com cada setmana podeu comprovar que dins la caixa hi ha melons..la majoria molt molt bons i de vegades alguns no tant. Evidentment a la finca de Son Durí tenen excedent de melons… el que ells fan és posar-los molt econòmics i la cooperativa posar-los cada setmana a la caixa, el que ens agradaria saber és que en pensau vosaltres i quines solucions se vos ocorren (ho podeu enviar per e-mail).

Pensant que, no podem tornar cap enrere per tenir-ne menys i que es posen a 1,60€ el meló que pot pesar entre 2 i 3kg (menys de 0,80€/kg). Afortunadament n’hi ha que aguanten bé i poden arribar sense podrir-se fins gener i febrer. La cooperativa espera poder començar a alternar-los amb altres productes el més aviat possible, encara que no podem permetre que s’en perdin molts.

Amb la Carbassa succeeix el mateix a la finca de Son Ravanell. Aquest producte, si està emmagatzemat bé dura molt, fins maig-juny, el problema és aquest, l’espai és bastant reduït i quan està amuntegada es podreix més ràpidament.

Previsió productes

Feim una petita previsió del que vos podreu trobat dins les senalles en el proper mes o mes i mig. El producte estrella de les properes setmanes indubtablement és la pastanaga, que serà present almenys per 2 mesos. Bledes i colflori també estaran bastant presents, mentre espinacs i bròquil un poc menys (els cultius no han anat com toca sobretot els espinacs s’han perdut moltes llavors per qüestió d’humitat i plagues). Cols, col lombardes, naps, raves, àpit, julivert, manats per brou, moneis, endivis, grelos, xicòria les anirem alternant.
Sempre posarem porros, grells, melons, carbassa i lletugues ja que en tenim en gran quantitat. Les patates pel moment s’acaben i no tenim previsió de tornar a tenir fins passat gener (la collita d’estiu ha estat magra, la preparació per la sembra d’hivern s’ha complicat i les plantes no han crescut com toca).

 

 

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb