Realiment Cooperativa

Realiment.org - Grup de consum de productes sostenibles Creative Commons License

ExperiŔncies cooperatives (VIII): Ecogermen Sociedad Cooperativa de Consumo Ecolˇgico

realiment | 24 Novembre, 2010 09:10

 

Ecogermen

 

Ecogermen és una societat cooperativa de consum de Valladolid nascuda, inicialment com a associació, l'any 2003. El seu objectiu és promoure la producció i el consum de productes ecològics, sota criteris ètics i cooperatius, i de comerç just. També pretén incrementar la participació de les persones consumidores en tot el cicle de producció i distribució.

Orígens

L'any 2003 Ecogermen es va constituir com a associació a partir d'un grup de persones que es varen unir per una alimentació més saludable i un consum més responsable. L'experiència inicial va ser la d'un consum en xarxa. Emperò, la constitució formal en associació va sorgir de:

  • la necessitat d'ampliar la gamma d'aliments,
  • per a facilitar l'accés del grup a aquests nous productes i així superar les limitacions del petit grup infomal anterior, i
  • per obrir l'experiència a més persones, per a que pugui ser realment una alternativa ciutadana.

A més, amb la constitutció de l'associació es va poder instal·lar en un lloc estable i crear nous llocs de feina. Ambdues coses formen la base sobre la que es poden abastir més i nous productes als socis.

 

 

 

 


 

Com funcionen?

Més recentment, Ecogermen es va transformar en cooperativa de consum. Les raons de la transformació són vàries. En primer lloc, el volum de feina havia augmentat considerablement, de forma que el marc d'una associació quedava ja petit. Segon, es volia ampliar la possibilitat de vendre al public en general i a altres entitats, en consonància amb l'objectiu de fer arribar el canvi a la resta de la societat. I tercer, poder consolidar encara més Ecogermen com a lloc de comercialització de productes ecològics i ètics de forma no especulativa davant el naixement d'altres formes de comercialització que augmentaven els preus de venda final. La constitució com a cooperativa té uns requisits que impliquen un major compromís amb la seva continuïtat però també fa possible dur a terme activitats econòmiques amb majors garanties.

Es tracta d'una cooperativa sense afany de lucre, és a dir, tots els beneficis (o 'excedents' en termes d'economia cooperativa) es mantenen en reserva o es dediquen a projectes socials i mediambientals i, a més, els treballadors i socis reben una remuneració d'acord als convenis col·lectius i allò pactat a l'empresa. Aquesta és una forma jurídica de limitar l'especulació sobre la possible l'obtenció de beneficis particulars.

Com a tota cooperativa, té un 'consell rector' que representa la voluntat dels socis, els quals es reuneixen en assemblees i voten els seus representants i els punts importants per al desenvolupament de la cooperativa.
Ecogermen manté una relació directa amb els productors i amb els consumidors amb la realització de moltes activitats obertes a tothom. Destaca la realització de tallers de cuina per incrementar els coneixements gastronòmics i la varietat i diversitat davant l'homogeneïtzació culinària actual. Realitzen xerrades informatives i de debat sobre temes d'actualitat que afecten el consum. També estan oberts a la participació, en tant que cooperativa, dels socis per a la recerca de nosu productes. 

Ecogermen té una botiga oberta amb la què pot abastir tots els socis de la cooperativa i, a més, a clients externs. A més, ofereixen la possibilitat de fer la comanda per internet o per telèfon i que sigui transportada fins al domicili amb la nova furgoneta que han adquirit. Els socis tenen l'avantatge de poder pagar per transferència bancària. 

La sèrie "experiències cooperatives"

Des de fa ja un temps estam realitzant una sèrie amb estudis de casos, sense entrar en profunditat, d'experiències en cooperativisme ecològic arreu l'estat espanyol. L'objectiu principal és adquirir coneixements de quines són les formes de funcionar d'altres persones que s'han unit amb el mateix objectiu de consumir de forma ecològica i responsable, quines han estat les seves dificultats i quines han estat les seves evolucions per sobrepassar aquestes dificultats. Els estudis es basen en la informació que ens arriba per internet i per altres mitjans, si escau. Fins ara, la sèrie es compon de les següents iniciativesf:

Experiències cooperatives (I): Mespilus, cooperativa de consum ecològic

Experiències cooperatives (II): El Brot, cooperativa de consum ecològic

Experiències cooperatives (III): La Llavoreta, associació de consumidors de productes ecològics

Experiències cooperatives (IV): Mercatrèmol. Associació de consumidors de productes ecològics

Experiències cooperatives (V): El Rebost, cooperativa de consum ecològic

Experiències cooperatives (VI): L'associació Tuatu

Experiències cooperatives (VII): Cooperativa Ecoilla

 

Print
 
 

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIË: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris sˇn moderats per evitar spam. Aix˛ pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb