Realiment Cooperativa

Realiment.org - Grup de consum de productes sostenibles Creative Commons License

Per què és més car comprar ecològic al supermercat?

realiment | 01 Setembre, 2010 05:51

A tots ens agradaria que comprar un aliment de producció ecològica fos tan simple com anar al mercat o a la botiga del carrer i triar-ne qualsevol. No obstant, quan anam a qualsevol supermercat, botiga o mercat, podem veure que els preus són bastant més alts i molta de gent decideix optar pels productes convencionals enlloc de la seva salut i la del medi ambient que l'envolta. 

Per què hi ha tals diferències de preu entre l'alimentació ecològica i la convencional?

 

La submissió a l'estacionalitat dels productes, els petits volums de producció i les condicions meteorològiques són paràmetres que influeixen en els preus cada dia. Les fruites i els llegums són a ple camp o en refugis desproveïts de mitjans per forçar el creixement. Són més sotmesos als atzars climàtics que les produccions convencionals, sovint dins hivernacles, escalfades intensivament i fora de sòl.

El cost suplementari del conjunt dels productes ecològics (estimat entre 20 i 30 %) - sense pesticides contràriament a aquells convencionals -, s'explica també pels rendiments més febles de l'agricultura biològica i una mà d'obra més important, de llarga durada i menys estacional. El cost del control i de la certificació del conjunt del sector es carrega també directament sobre els agricultors. Quant a les xarxes de recollida i de distribució (la logística), estan insuficientment desenvolupats.

La diferència de preu es justifica igualment per una producció local encara insuficient per respondre a la demanda que augmenta dels consumidors. I allò malgrat una alça de del nombre d'explotacions i de la superfície conreada. Malgrat un dispositiu de suport a les conversions, el desequilibri oferta/demanda condueix a les importacions i influeixen en els preus del mercat ecològic. Els grans grups de distribució, les grans superfícies, es basen en els grans volums i la importació per obtenir reduccions de cost que pot conduir, en molts casos a un dumping social i medi ambiental.

Cap a una estructuració del sector ecològic

Per aixecar aquests frens, els productors ecològics confien en augmentar la producció local i estructurar el sector entre els pagesos amb la la seva organització econòmica per tal de crear eines amb els transformadors i distribuïdors per a administrar el mercat i el proveïment. Es poden gestionar millor els volums, abaixar els preus pic, i millorar els costos de logística. Això permetria garantir una justa remuneració del productor i un preu accessible als consumidors.

També seria important que es dedicàs major finançament i crèdit en favor de la recerca en l'agricultura ecològica per optimitzar la producció. Els productors ecològics demanen també més ajudes europees i a l'Estat per mantenir l'agricultura biològica i afavorir uns productes menys cars. De fet, bastaria subvencionar menys l'agricultura intensiva contaminant i generadora de costs mediambientals per a la societat (contaminació de les capes freàtics, d'empobriment social i desertització rural) i per al consumidor (residus de pesticida) en benefici de l'agricultura ecològica que aporta una resposta concreta a aquests tres problemes.

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb