Realiment Cooperativa

Realiment.org - Grup de consum de productes sostenibles Creative Commons License

ExperiŔncies cooperatives (VI): L'associaciˇ Tuatu

realiment | 11 Agost, 2010 09:58

 

Associació Tuatu

 

En aquesta sisena part de les experiències cooperatives de consum ecològic en centram en l'associació gabellina Tuatu. Es tracta de la primera experiència mallorquina que analitzam en aquesta sèrie. Aquesta associació va néixer a Cala Rajada el setembre de 2006 i duu a terme una intensa activitat en favor de l’agricultura ecològica i el comerç just amb un grup de consum i la gestió d’un restaurant ecològic (Ca's Padrí) al poble de Capdepera (C/ Nou, 5).

 

Objectius

L’objectiu fonamental de l’associació és fomentar el creixement personal a través de la comprensió de l’altre. Es basa en el principi d’Emmanuel Lévinas de la responsabilitat a través del coneixement de l’altri. El que es vol essencialment és promoure el diàleg entre els diferents Tus. És per això que han arribat a la premissa que s’ha de cercar l'equitat en les relacions socials i econòmiques i respectar l’harmonia amb la naturalesa.

Sobre aquests principis, l’associació Tuatu vol fomentar l’agricultura ecològica i el consum de productes ecològics i responsables a través de la compra i oferta d’un ample ventall de productes ecològics, de comerç just i, sempre que sigui possible, locals.

 

Funcionament intern i règim econòmic

L’associació funciona com qualsevol altra associació: els socis es reuneixen en assemblea i elegeixen una junta directiva. S’hi estableixen unes quotes periòdiques que paguen els socis per mantenir econòmicament l’associació.

Els socis poden fer part del grup de consum de Tuatu. En aquest grup s’hi ofereixen bàsicament senalles setmanals i/o productes a granel de verdures ecològiques pagesos locals.

No obstant, des de fa uns anys l’associació gestiona un restaurant ecològic al centre de Capdepera que els serveix per garantir l’autonomia i continuïtat de l’associació i per finançar els projectes que inicien. Aquesta lloable iniciativa, no obstant, s’ha topat amb certes dificultats per poder tirar endavant. La crisi també els ha afectat i estan cercant la col·laboració d’altres grups de consum i entitats amb interessos semblants perquè donin suport a la continuïtat del restaurant amb la seva visita i el consum d’algun dels seus menús diaris o plats a la carta.

El bio-restaurant de Ca’s Padrí no és només un restaurant poc convencional sinó que és un lloc de trobada amb diferents espais que ofereix menús de migdia o de vespre, també per a emportar, a preus molt assequibles (aproximadament 7 €). Ca’s Padrí és un espai on es pot gaudir de menjar sa i equilibrat en un ambient familiar.

Al restaurant també hi ha un espai reservat per a la botiga de productes ecològics, de comerç just i locals. També hi ha una exposició permanent d’artesania de comerç just.

 

Altres activitats socials

Originàriament, l’associació Tuatu va néixer a partir d’un grup d’intercanvi en 2005 que va derivar en l’associació actual. El projecte “Intercanvi tuatu” consisteix en la comercialització d’artesanies provinents de persones per a les quals la venda representa un mitjà que els hi permet expressar la seva creativitat i que a la vegada els serveix de mitjà econòmic per a mantenir la seva família a països empobrits com Paraguai. Les compres d’artesanies es fan seguint uns criteris de comerç just com són:

  • conèixer la realitat dels artesans i del col•lectiu del qual formen part,
  • pagar un preu just,
  • prefinançar la compra en un 50% perquè puguin començar a elaborar la comanda i pagar les matèries primes que utilitzaran,
  • reduir el màxim el nombre d’intermediaris,
  • i fer compres reiterades perquè així puguin comptar amb una font d’ingressos estables.

També es mostra als artesans com es venen els seus productes. Se’ls hi ensenyen fotografies de les fires on van i el llibre dels col•laboradors que compren els seus productes. Aquesta última part la consideren molt important perquè permet tancar el cercle i créixer en la comprensió de l’altre, objectiu fonamental de l’associació.

Cata de vins a Ca's Padrí 

Altres activitats socials són la realització periòdica de tallers de formació com, per exemple, de reciclatge creatiu de roba o de cuina internacional. També es va fer recentment una cata de vins i olis ecològics mallorquins per promocionar-los al poble.

Comentaris

asociacio de tuatu

marta | 03/10/2010, 09:42

ei hola!!
som na marta
i m'agradaria posar-me amb contacte amb l'associacio de tuatu

teniu el seu contacte??

grÓcies

Afegeix un comentari
ATENCIË: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris sˇn moderats per evitar spam. Aix˛ pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb