Realiment Cooperativa

Realiment.org - Grup de consum de productes sostenibles Creative Commons License

Agroecologia i sostenibilitat

realiment | 05 Juliol, 2010 10:23

 

2010 Any de la Biodiversitat
 

 

Enguany ha estat declarat per l'ONU any internacional de la biodiversitat. La biodiversitat està patint greus retrocessos a causa de l'activitat humana, de la qual sobresurten les activitats econòmiques. Des d'aquí volem reivindicar que per evitar les greus conseqüències del nostre consum sobre la pèrdua de biodiversitat, hem de canviar no només allò que consumim sinó com ho feim. El nostre grup de consum, com molts d'altres, vol ser un moviment de transformació al mateix temps que realitzam el nostre consum cotidià. Aquí presentam un text d'Alejandro Brome, membre de la cooperativa de consumidors ecològics de Sevilla La Ortiga.

 

Sempre s'ha relacionat el deteriorament del medi ambient amb el desenvolupament industrial. No obstant això, l'activitat agropecuària és actualment una de les principals causes de la pèrdua de la biodiversitat del planeta i del canvi climàtic.

En moltes regions del món, l'avanç de la frontera agrícola i ramadera és la principal causa de la desforestació. Per exemple, l'expansió de la cabanya ramadera per a la producció de carn i cuir és la principal causa de desforestació en l'Amazonia brasilera (el 70% de les zones desforestades al Brasil són ocupades pels ramats). Brasil és el país amb la cabanya ramadera més gran (187 milions de caps de bestiar), i és el major exportador de carn i cuir a nivell mundial.

El conreu de soja, molta part sembrada il·legalment, és un altre dels motors de la desforestació. Les condicions socials i laborals són deplorables, amb modernes formes d'esclavitud a les granges productores. La soja produïda és exportada i forma part dels pinsos que alimenten els pollastres, vaques i porcs que componen la nostra dieta.

En els últims tres anys s'han destruït 70.000 km2 de selva amazònica.

D'altra banda, les tècniques de l'agricultura industrial provoquen la destrucció de la biodiversitat en les àrees on s'aplica: eliminació de bardisses, ús d'adobs de síntesi que provoquen la ràpida disminució de la matèria orgànica existent al sòl, ús de verins que destrueixen tota la vida animal, contaminació dels aqüífers, amb greus conseqüències per a la supervivència de moltes espècies d'amfibis i rèptils, etc. Es calcula, per exemple, que gairebé la meitat de les espècies d'ocells existents a Europa estan en perill per l'agricultura intensiva.

A més a més, en les últimes dècades, s'ha perdut una part molt important del patrimoni genètic de l'agricultura i la ramaderia, a causa de la substitució de centenars de varietats de llavors tradicionals per una o dues varietats híbrides de cada espècie, i també per la substitució de les races autòctones.

La pèrdua global de la biodiversitat agrícola és un afer alarmant que genera vulnerabilitat en el sistema alimentari, com es reconeix des de la FAO. Durant milers d'anys els agricultors al llarg del món han contribuït a adaptar i millorar les plantes per produir els nostres aliments. Els recursos genètics per a l'agricultura i l'alimentació constitueixen una font irreemplaçable de mitjans per assegurar l'accés als aliments, vestits i medicines de tots els éssers humans. La biodiversitat agrícola és un dels pilars de la seguretat alimentària.

Nosaltres, com a consumidors/es, no podem romandre impassibles davant d'aquesta situació i continuar fent el nostre consum en l'hiper o en el súper més pròxim, en definitiva, utilitzant els nostres diners per fomentar un model amb tan greus conseqüències  per al planeta. 

Un altre dels grans problemes del model alimentari actual és el transport massiu d'aliments a escala mundial. Gran part dels aliments que arriben a la nostra taula han viatjat prèviament milers de quilòmetres, provocant l'emissió a l'atmosfera de milions de tones de CO2, a més de la destrucció dels mercats locals.

Es calcula així que les emissions totals del sistema alimentari estan entre el 44 i el 57% de les emissions globals de gasos hivernacle.

  • Les activitats agrícoles són responsables d'un 11 a 15%.
  • El desmunt i la desforestació causen d'un 15 a 18% addicional.
  • El processament, empaquetament i transport d'aliments provoca d'un 15 a 20%
  • La descomposició de les escombraries orgàniques, d’un 3 al 4%.

Nosaltres, com a consumidors/es, no podem romandre impassibles davant d'aquesta situació i continuar fent el nostre consum en l'hiper o en el súper més pròxim, en definitiva, utilitzant els nostres diners per fomentar un model amb tan greus conseqüències per al planeta.

Molts productors en tot el món ja estan prenent consciència que la “Revolució Verda” i la globalització econòmica són un gran engany i estan canviant la seva forma de produir i de comercialitzar: agricultura ecològica i tradicional i canals curts de comercialització. Aquests dos elements són el secret per a un nou model de producció i de relacions en el sector agroalimentari.

Ara ens toca també a nosaltres canviar els nostres hàbits i donar suport de forma activa a les iniciatives de consum ecològic i responsable existents.

Alejandro Brome Gener - La Ortiga, Cooperativa de consumidores ecológicos de Sevilla- www.laortiga.com

Font: Butlletí número 8 de Fiare - Banca Ètica (www.projectefiare.cat)

 

 

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCI: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris sn moderats per evitar spam. Aix pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb