Realiment Cooperativa

Realiment.org - Grup de consum de productes sostenibles Creative Commons License

La tercera guerra de l'ortiga ha comenšat

realiment | 24 Juny, 2010 06:36

 

Ortiga
 

 

Totes les veritats no són bones per a dir ni totes les receptes per a compartir. Una decocció coneguda dels pagesos i jardiners des de la nit dels temps, sembla ser el centre d'un conflicte entre firmes fitosanitàries i els defensors de l'ortiga lliure.

Perillosa polèmica, la del llibre Purins d'ortiga i Cia. on s’explica en efecte a les masses el bon ús d'aquesta poció secular: "a la primavera, així que les ortigues creixen i abans que floreixin, culli 1 kg de fulles fresques i posi a macerar en 10 litres d'aigua de pluja durant 8 dies. Filtri amb un teixit, posi en botella i emmagatzemi a la fresca. Aquests purins, molt concentrats, mai no han de ser utilitzats purs. Esquitat a 5% en solució sobre totes les seves plantes, cada 10 a 15 dies segons el seu creixement, fortifica, vivifica i protegeix dels pugons i malalties. En solució a 20% regada cada 10 a 15 dies, és un excel·lent adob i regenerador del sòl". D'altres plantes, de propietats estimulants, com el pixallits, i fungicides tals com l'all, la cua de cavall i el rave rusticà, o la sàlvia, que permet lluitar contra el mildiu de la patata, són a l'obra com a ingredients de base de l'estoig de socors del pagès astut. Al llibre també descobrim Raymonde Gal, pagesa a Aveyron, promoguda ambaixadora de l'ortiga per haver estat pionera en matèria del renaixement i del reconeixement de les virtuts de la vivaç urticària.

 

Purins d'ortie & compagnieL'agost de 2006, l'obra Purins d'ortiga i Cia. ha valgut a un dels seus coautors, Eric Petiot, una perquisició dels serveis de la Direcció General de la Competència, del Consum i de la Repressió del Frau. Eric Petiot, paisatgista i professor d'agronomia, ha vist com els seus cursos i la memòria d’una patent eren confiscats. Els inspectors anaven proveïts de la Llei d'Orientació Agrícola 2006-11 del 5 de gener de 2006 que prohibeix tota publicitat comercial i tota recomanació per als productes fito-farmacéutics que contenen una o diverses substàncies actives destinades al tractament dels vegetals, des del moment en què aquests productes no tenen una autorització de venda al mercat o d'una autorització de distribució per a experimentació. En clar, els purins d'ortiga, no sent homologats per la comissió ad hoc, no poden ser fabricats i venuts i està prohibit la difusió del “saber fer”. Problema: aquesta llei significa prohibir els mètodes culturals biològics no homologats.

Una guerra en tres episodis

La primera guerra de l'ortiga va començar amb les primeres prohibicions el 2002, després amb la llei d'orientació agrícola de 2006 que estipula que la difusió dels coneixements està prohibida i que tota preparació agrícola ha de ser homologada. Cost de la validació d'una molècula: entre 200 i 300.000 Euros. Però hi ha veus que s'eleven per denunciar el text de la llei, que, per a la majoria de les associacions implicades, sembla confondre interessos comercials  amb els de salut pública i mediambientals. "Els pesticides, pertorbadors endocrins i cancerígens, són utilitzats sense autorització mentre que l'ortiga és prohibida!, s'indigna Jean Sabench, de la Confederació Pagesa. A més de que hi ha el risc de donar indirectament la prima a les patents de les multinacionals de la química, el text de la llei d'orientació agrícola de 2006 anuncia una neta voluntat repressiva: 75.000 € de multa per a aquell que ven o dóna un producte no homologat, en té bidons o difon la recepta. El col·lectiu Ortiga & Companyia, agrupació de diversos actors, s'encarrega des de llavors de la defensa de l’ortiga.

Aquest conflicte va posar en marxa un segon episodi de la guerra de l'ortiga, victoriós per a la planta aquesta vegada. Els diputats es varen haver de moure per la irritació popular i votaren, en el marc de la llei sobre l'aigua, el desembre de 2006, una esmena dita dels “purins d'ortiga”'. Aquesta esmena sostreu del marc de la Llei d’Orientació Agrícola aquests famosos purins que prenen d'ara endavant la denominació més esterilitzada de “Preparacions naturals poc preocupants” i retorna a la redacció d'un decret permetent un procediment d'homologació alleugerida. És en aquest context que és creada l’Associació per a la Promoció dels Productes Naturals Poc Preocupants (ASPRO-PNPP) que federen associacions, investigadors i empreses i l’ajuntament de Périgueux.

El tercera guerra de l'ortiga es juga actualment entre l'annex I de la directriu europea 91/414 CE i el parlament francès. El decret del 23 de juny de 2008, procedent de la llei sobre l'aigua de 2006, exigeix la inscripció de les matèries actives utilitzades als purins sobre una llista europea, segons un procediment llarg, costós i complex.

Els purins d'ortigues i altres plantes benèfiques, anomenades “Preparacions Naturals Poc Preocupants”, seran finalment integrades en la nova llei? podria d'una vegada per totes afavorir el desenvolupament en tant que alternatives, en accés lliure i gratuït, als pesticides? Allò que està en joc és poc preocupant per al medi ambient però sembla preocupar veritablement certs lobbies del Parlament. La guerra està oberta. “Som a l'última línia recta. Llavors, no quedarà més que la desobediència civil”, adverteix Vincent Mazière, de l'ASPRO-PNPP. La resposta: al pròxim episodi.

Font: Actu-Environnement.com

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIË: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris sˇn moderats per evitar spam. Aix˛ pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb