Realiment Cooperativa

Realiment.org - Grup de consum de productes sostenibles Creative Commons License

Constituciˇ de l'associaciˇ Lligams

realiment | 19 Maig, 2010 06:39

 

Associació Lligams

Fa ja uns quants anys a Mallorca varen sorgir els primers grups de consum autogestionats formats per consumidors i consumidores conscients, que a partir del consens i la cooperació, consumim productes ecològics i locals. Sense intermediaris. D'aquesta forma donam suport als pagesos, amb els quals compartim jornades de feina al camp, realitzam activitats de difusió d'aquest model i reformulam la relació productor-consumidor, integrant els pagesos i les pageses en les nostres activitats. Els consumidors ens convertim en co-productors. L'agricultura és sostinguda per la comunitat mitjançant una xarxa de grups de consum que s'estén per tota l'illa.

D'aquesta experiència, visió i motivació compartides, de la necessitat de crear sinergies, de fer més visible el moviment agroecològic i facilitar-ne el seu creixement, neix l'associació Lligams. Inicialment formada per membres de diferents grups de consum i oberta a totes les persones.

Les finalitats de Lligams
 1. Promoure, impulsar i facilitar un model de consum sostenible i ecològic, prioritzant la formació, desenvolupament i coordinació dels grups de consum organitzats.
 2. Potenciar el consum de productes locals i ecològics, sense intermediaris, mitjançant el contacte directe entre els productors i els consumidors, i la realització d’activitats de difusió i sensibilització.
 3. Facilitar l’interconnexió i la suma d’esforços entre els productors i els diferents grups de consum ecològics i locals, per afavorir el coneixement mutu, la cooperació, la realització d’activitats conjuntes (jornades de feina al camp, tallers...), i la gestió del consum (comandes compartides...).
 4. Afavorir l’intercanvi de coneixements, habilitats i experiències, especialment en el camp de l’agricultura ecològica, la cuina, l’alimentació, el reciclatge-compostatge, i l’autoproducció.
 5. Estimular la cooperació entre les persones, participant en la formació de teixits i xarxes socials vives al voltant de l’ecologia i la sostenibilitat, i humanitzant el fet de consumir, convertint-lo en un espai de trobada, enriquiment i relació social.
 6. Transformar la injustícia alimentària que suposen els excedents i la fam en justícia agroecològica, lluitant per l’aprofitament dels excedents de producció ecològica per part de la població en situació de risc o en exclusió social.
 7. Lluitar per la recuperació d’espais abandonats o infrautilitzats (tant urbans com rústics) al servei de la societat, propiciant la gestió comunitària d’aquests espais, i reclamar i fomentar una ordenació urbanística que prioritzi els espais verds i socioculturals.
 8. Defensar la igualtat d’oportunitats en el consum i la producció d’aliments, afavorint la visibilitat, la practicitat i la viabilitat econòmica de la producció i el consum ecològic i local.
 9. Recuperar i conservar la nostra cultura (agrícola, culinària...), el nostre paisatge, el nostre entorn i biodiversitat, i l’economia local (especialment pel que fa a l’agricultura i l’artesania).
 10. Conscienciar, informar i formar a la població (jornades d’estudi, conferències, tallers , cinefòrums...) en temes relacionats amb el canvi climàtic, la sostenibilitat, la sobirania alimentària, el decreixement, l’ecologia i l’economia social i alternativa.
 11. Oferir una plataforma per a projectes d'investigació i/o projectes educatius relacionats amb l'agricultura, el medi ambient i l’ecologia.
 12. Lligar agents, organitzacions, associacions, entitats o grups de persones interessades en les energies renovables, la mobilitat sostenible, i la producció i el consum ecològic i local, per tal de cooperar o treballar conjuntament, enriquir-se mútuament, i crear comunitats més autosuficients, habitables, saludables i respectuoses amb l’entorn, i menys dependents del petroli.
 

Pla estratègic de l'associació Lligams

L'associació Lligams vol ajudar a aconseguir els següents objectius en els pròxims anys:

2010

 • Confeccionar un directori de productors, grups de consum, associacions i entitats afins.
 • Dissenyar un entorn de comunicació que faciliti l'organització conjunta d'activitats.

2011

 • Potenciar la producció i el consum de varietats locals.
 • Implantar un mercat ecològic setmanal a Ciutat.
 • Organitzar una fira ecològica a Palma.

2012

 • Assolir l'existència d'un grup de consum a cada poble de l'illa i a cada barri de Ciutat.
 • Denunciar l'abandonament d'espais públics i privats, rústics i urbans.
 • Recuperar terres per a la producció ecològica i aprofitar els excedents amb participació activa dels grups de consum i grups de persones en situació de risc d'exclusió social.

2013

 • Instaurar un sistema alternatiu de certificació ecològica a l'abast de qualsevol productor.
 • Augmentar la producció ecològica destinada al consum en un 50% respecte a la producció actual.
 • Promoure la incorporació professional de joves agricultors a la producció ecològica.

2014

 • Crear i celebrar anualment el dia mundial del consum ecològic i local.
 • Formar una xarxa i mapa d'horts comunitaris a l'illa.
 • Generar un sistema d'aprofitament de residus orgànics.

2015

 • Que el 15% de la producció agrària a Mallorca sigui ecològica.
 • Que el 15% dels habitants de Mallorca consumeixi habitualment productes ecològics i locals.
 • Que el pagès recuperi l'autoestima i la seva independència.
 • Que tothom pugui menjar 100% ecològic i local.

I d'aquesta forma que pugam triar en igualtat de condicions, i disposant d'informació, si volem entrar en el súper, integrar-nos en un grup de consum, visitar directament al pagès, anar al mercat, comprar a la petita botiga, o sembrar el que menjam.

Sigau benvingudes i benvinguts a Lligams!

Palma, primavera de 2010

Contacte: assoc.lligams@gmail.com

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIË: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris sˇn moderats per evitar spam. Aix˛ pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb