Realiment Cooperativa

Realiment.org - Grup de consum de productes sostenibles Creative Commons License

ExperiŔncies cooperatives (IV): MercatrŔmol. Associaciˇ de consumidors de productes ecol˛gics

realiment | 15 Maig, 2010 06:30

 

 

 

Mercatrèmol és una associació de consum responsable de la ciutat d'Alacant. Els seus objectius són l'adquisició de productes de qualitat, respectuosos amb el medi ambient i segons criteris socials i de proximitat. Mercatrèmol vol potenciar la sostenibilitat en tot el procés: des de la producció fins al consum, perquè s'ha de tenir en compte també la despesa energètica, els materials emprats, els embalatges, la procedència de les matèries primeres, etc. Per als membres de Mercatrèmol, la certificació ecològica només en té en compte una part.

Els inicis dubitatius de Mercatrèmol

Mercatrèmol va néixer l'any 2005 amb la intenció de convertir-se en una cooperativa de consumidors i de productors. No obstant, es va veure ràpidament que aquest objectiu inicial era massa ambiciós. Els seus membres varen comprovar que dedicar-se a conrear i a consumir al mateix temps no era possible, que hi havia d'haver una especialització. Era clar, també, que hi havia persones que l'única motivació que tenien per participar a l'associació era consumir ecològic i que les tasques del camp no les podien assumir.

Per altra banda, també varen comprovar que començar des del principi com a cooperativa també requeria massa procediments formals i un gran compromís financer dels seus membres que estava envoltat de grans incerteses. Per aquesta raó, més endavant es va decidir iniciar el projecte com a associació de consumidors formalment constituïda, deixant de banda la part de la producció per als pagesos de les proximitats a qui compren els productes frescos. 

Poc a poc, amb els anys, han anat configurant un ventall de compres més ample que inclou els productes de comerç just, productes no alimentaris o productes més elaborats com la llet de soja ecològica. 

El funcionament de Mercatrèmol

Local MercatrèmolEl funcionament de Mercatrèmol, en tant que associació, és assembleari. Hi ha una quota de 10 Euros mensuals que es dediquen, en part, a les despeses generals de l'associació i que dóna dret a comprar els productes de l'associació. La quota també s'empra per comprar nous productes que després es revenen als membres de l'associació. És a dir, l'associació es crea un stock al local que tenen cedit i que ven entre els seus membres. També s'utilitzen els fons acumulats per les quotes per a adquirir eines i utensilis per a l'associació. La seva pàgina web no informa sobre si hi ha una comanda feta prèviament d'una senalla de verdures, que és el funcionament habitual dels grups de consum. L'associació no té persones assalariades, per ara, i les activitats de manteniment del local obert a determinats dies i hores es basen en una forta activitat voluntària dels seus membres. No obstant, de vegades s'utilitzen els fons comuns per contractar personal.

Entre els principis rectors de l'activitat de Mercatrèmol destaquen el seu compromís amb les eines i els recursos que proporciona l'economia social així com la banca ètica per a gestionar els seus fons. També és destacable el seu compromís amb el funcionament en xarxa amb altres entitats que fomentin els seus principis.  

Comentaris

mercatrŔmol, febrer 2011.

PatrÝcia | 12/02/2011, 13:48

Hola!
a mercatrŔmol ja tenim a hores d'ara, dues persones contractades a mitja jornada. Des de que vam canviar el nostre domicili per un local mes gran ha crescut l'associaciˇ. Ara tenim, a mes de mes espai per productes, un lloc de trobada, per fer-ne xarrades, assamblees i el projecte d'un bar-menjador ecol˛gic.
Sort amb el vostre projecte i una abrašada des d'Alacant.

Afegeix un comentari
ATENCIË: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris sˇn moderats per evitar spam. Aix˛ pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb