Realiment Cooperativa

Realiment.org - Grup de consum de productes sostenibles Creative Commons License

El camp balear recupera la llavor perduda

realiment | 20 Abril, 2010 06:50

Amb l’objectiu de recuperar la biodiversitat agrícola, l’Associació de varietats locals de les Illes ha rescatat nombrosos cereals que és cultivaven antigament.
J. Socies | 17/04/2010 | DBalears.cat

A Mallorca, i a les Illes no fa gaire anys, abans de l'arribada del turisme, existien unes vint classes diferents de cereals de les anomenades varietats locals. Ara l'Associació de varietats locals de les Balears treballa per recuperar la biodiversitat agrícola de les nostres illes. 

Associació Puig d'Alanar Realiment comprarà farina integral de blat "quarentí arestat de'n Sureda"

L'associació Es Puig d'Alanar, en col·laboració amb el projecte Ca'n Vives, i vol recuperar una farinera ecològica. Realiment ha mostrat el seu interès per adquirir aquesta farina integral de “quarentí arestat de’n Sureda”, un blat tou apte per a molt variades elaboracions.

 

L'Associació de Varietats Locals de Balears ha impulsat un projecte, amb la col·laboració de l'IRFAP (Institut de Recerca i Formació Agrària i Pesquera) i de la Conselleria d'Agricultura, que ha permès que enguany s'hagin pogut sembrar a la nostra terra aquelles varietats ja desaparegudes. Aquest fet ha estat possible gràcies que a la dècada dels anys 50 el Centre de Recursos Fitogenètics de l'INIA (Institut d'Investigació i Tecnologia Agrària i Alimentària) féu una prospecció de cereals a l'Arxipèlag i s'emportà llavors cap a Madrid, com ara el blat barba, blat barba blanc, blat valencià de canya buida, blat valencià de gra vermell, blat mort, blat algerià, blat xeixa candial, blat alemany blanc, blat mollar, ordi mallorquí, civada negra, civada rossa...

Aquests cereals, molt poc cultivats o ja desapareguts, foren desplaçats per les varietats de blat forasteres i més recentment per llavors de cereals híbrides, com el triticale, un concepte, aquest, i el dels transgènics antagònic a la feina que està duent a terme l'Associació de varietats locals, ja no sols amb els cereals, sinó també amb altres productes, com puguin ser les tomàtigues de ramallet. L'entitat continua amb la recerca de varietats locals d'hortalisses i de tot tipus d'agrobiodiversitat, a punt de passar a formar part del passat de les Illes.

 

Realiment comprarà farina integral de blat "quarentí arestat de'n Sureda" 

L'associació Es Puig d'Alanar, en col·laboració amb el projecte Ca'n Vives,  vol recuperar una farinera ecològica. Realiment ha mostrat el seu interès per adquirir aquesta farina integral de “quarentí arestat de’n Sureda”, un blat tou apte per a molt variades elaboracions. Fins que la farinera no sigui una realitat, l'associació compta amb els serveis d’un dels darrers mestres moliners que transforma el blat en farina mitjançant un molí de moles.

Els sementers han estat femats per ovelles i cabres que hi pasturen, la llavor s’ha escollit a mà una a una. La sembra, la collita i la trilla és feta amb la força dels cavalls i la mólta en molí de pedra. Aquest procés té una rendibilitat inferior al convencional, però dóna un producte diferent: més sedós, un poc gras i molt fi. Al sortir de la mola, la farina conserva tot el segó i el germen de blat que conté els nutrients més importants (proteïnes i vitamines).

Realiment, d'acord amb els seus principis de consum de productes ecològics, locals i justos ha mostrat un gran interès per aquesta iniciativa, per poder adquirir aquesta varietat local de blat i de promocionar el projecte de recuperació.

 

 

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCI: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris sn moderats per evitar spam. Aix pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb