Realiment Cooperativa

Realiment.org - Grup de consum de productes sostenibles Creative Commons License

ExperiŔncies cooperatives (I): Mespilus, cooperativa de consum ecol˛gic

realiment | 19 Febrer, 2010 22:24

Amb la voluntat de conéixer més experiències cooperatives de consum ecològic, analitzarem algunes d'aquestes per aprendre quines han estat les seves formes de desenvolupament. Avui presentarem el cas de Mespilus SCCL (Societat Cooperativa Catalana Limitada). Mespilus és una cooperativa de consumidors i usuaris que ofereix als seus socis productes alimentaris de caràcter ecològic, artesanal i solidari, així com serveis relacionats amb la salut per al consum directe d’aquests i de llurs famílies, i desenvolupa les activitats necessàries per a una major informació, formació i defensa dels drets dels consumidors i usuaris.

Xavier, president; Marion, que s’encarrega de la facturació; Marc, vocal de compres, i Ferran, secretari, són algunes de les persones sòcies promotores d’aquesta cooperativa de onsumidors, amb seu al Poble Nou de Barcelona. Ens comenten diversos aspectes relacionats amb la posada en marxa i l’activitat de la cooperativa.

 

Com us vàreu decidir a posar en marxa una cooperativa?

Els promotors formàvem part d’una llista d’espera de la cooperativa de consumidors Cydonia, també del nostre barri. Degut que aquesta llista d'espera era llarga ens varen proposar, des de a pròpia cooperativa, que ens plantegéssim la possibilitat de posar-ne en marxa una altra, que podria ser similar i rebre el seu recolzament.
Un cop analitzada la situació prenem la decisió d’endegar el nostre propi projecte, fet a imatge i semblança de Cydonia, i rebem el seu assessorament per desenvolupar-lo. Ara encara ens hi reunim periòdicament.
Desprès de definir un nucli promotor havíem de concretar la part més formal del procés. En aquesta fase va ser molt important el recolzament que vàrem rebre d’Ara_Coop, que ens va permetre constituir amb èxit la cooperativa. El nom ve d’una fruita que té moltes similituds amb el codonyer (Cydonia), i la cooperativa
Mespilus també.

Quins són els trets que poden definir el vostre projecte?

Entre d’altres destaquem:

Autogestió

Tenim una forma de funcionar que evita la jerarquització i potencia l’autoorganització, el debat i la participació de tots els membres. Ens organitzem de la forma que ens sembla que pot favorir més que tots els socis ens sentim nostre el projecte.

Implicació

No volem socis passius, tothom ha d’aportar el seu gra de sorra per aconseguir que la cooperativa funcioni tal com volem. No ens interessen socis de quota, volem socis que participin en el projecte. Al llarg del primer any de vida de la cooperativa hi ha hagut diversos socis promotors que l’han deixat perquè no podien assumir les tasques que tot soci ha de portar a terme.

Tecnologia

Volem posar al servei de la cooperativa els millors instruments informàtics, per tal que tots els processos es facilitin i siguin senzills de gestionar, donat que portar a terme tota la gestió administrativa del procés és lent i feixuc. Volem utilitzar tots els mecanismes que ens possibilitin un bon funcionament de la cooperativa.

Quina tipologia de productes poseu a disposició els socis i les sòcies?

Posem a l’abast dels socis productes ecològics, solidaris, de comerç just, de consum responsable. Principalment
alimentaris, de neteja i cosmètica. Tenim una xarxa de proveïdors que ens els faciliten, alguns pagesos del Maresme, de Lleida i altres als que la cooperativa els fa la compra.

Com us organitzeu?

En aquests moments som 36 socis i sòcies, i tots, a part d’efectuar els encàrrecs i compra de productes que
ofereix la cooperativa als socis, han de portar a terme les activitats que els designa la cooperativa. Aquestes
tasques són obligatòries; tothom ha d’assumir drets i deures. En aquest moment no hi ha cap persona contractada, per tant tot el treball s’ha d’executar des dels socis. L’eix bàsic de funcionament de la cooperativa són les comissions, en les quals s’integren tots els socis.

En aquest moment en funcionen diverses:

 • Infrastructures (local, instal·lacions, prestatges, màquines...)
 • Legal/ Subvencions.
 • Compres.
 • Facturació. És la més nombrosa, amb 13 persones, ja que es tracta d’una de les activitats que requereix més atenció.
 • Comptabilitat.
 • Informàtica.
 • Comunicació.

Per fer les declaracions a Hisenda tenim contractats els serveis d’una gestoria.

Quin és el funcionament quotidià?

La cooperativa posa a disposició dels socis, setmanalment, per correu electrònic, una relació de productes que els proveïdors posen al seu abast. Cada soci realitza la seva demanda, aquestes s’agrupen per productes i proveïdors i es fa la comanda. El dijous es reben tots els encàrrecs i els socis passen a recollir les comandes aquest mateix dia. Cada un té una cistella a la seu on es guarden tots els productes encarregats. Aquesta cistella l’omple un grup de quatre persones, de forma rotativa. Dins de la setmana següent la cooperativa factura a cada un dels socis els encàrrecs que han efectuat. Fer que aquest mecanisme funcioni és la tasca
fonamental de l’autoorganització de la cooperativa, a partir de les diferents comissions i el treball voluntari.
La cooperativa aplica un recàrrec del 12% en els productes que ven als socis sobre la llista de preus dels proveïdors per finançar les seves despeses. Amb aquesta organització i finançament la cooperativa fins ara ha funcionat bé, i és viable, encara que hi ha coses que s’han de millorar amb el temps.

Què els demaneu, als nous socis?

Una persona que vulgui formar part com a soci de la cooperativa ha de complir amb diferents obligacions, entre d’altres:

 • Aportar inicialment 100 euros, que li seran retornats si es dóna de baixa.
 • Aportar mensualment una quota fixa de 12 euros.
 • Obligació regular de consum de productes frescos, amb una mitjana de dos cops al mes dins l’any, amb una comanda mínima de més de 10 euros.
 • Participar obligatòriament en les feines rotatives, com preparació de comandes, neteja, facturació, compres, legal...
 • Assignació d’un tutor durant un temps, del mateix grup de preparació de comandes si és possible.

Quan una persona sol·licita l’entrada, un soci el rep i li explica els drets i deures que tindrà quan en formi part, a partir d’un protocol d’admissió. Avui som 36 socis, i tenim una llista d’espera de 12 persones que es volen associar. Aquesta xifra és similar a la de la nostra cooperativa d’origen, la cooperativa Cydonia.

Font: Butlletí d'Economia Cooperativa, núm. 26 (en pdf i amb fotos il·lustratives del seu local)

Comentaris

Contacte amb Mespilus

Cristina Molina | 28/10/2011, 07:07

Hola,
estic intentant contactar amb els membres de Mespilus per˛ no aconsegueixo un mail al que adrešar-me (el Ĺ9@mespilus.orgĺ em dˇna error) i el dijous a les 17:30 no vaig localitzar ning˙ al CamÝ Antic de ValŔncia 95-97 soterrani 3.
Com puc contactar amb Mespilus?
Moltes grÓcies.

Mespilus

sonia | 21/12/2011, 20:31

No se si arribo tard, sˇc cooperativista de Mespilus, pots provar amb: 66@mespilus.org

Afegeix un comentari
ATENCIË: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris sˇn moderats per evitar spam. Aix˛ pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb