Realiment Cooperativa

Realiment.org - Grup de consum de productes sostenibles Creative Commons License

Creant Xarxa. II Trobada d’Alternatives de Consum Ecològic Organitzat.

realiment | 15 Octubre, 2009 14:24

Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4

Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4

7 novembre 09. IES Na Camel·la. Manacor (c. de Mestria s/n).

 

Ja ha passat gairebé un any des de la I Trobada de grups de consum ecològic de l’ illa, que tingué lloc a les cases de Son Llaüt a Santa Maria.

 

Enguany, com molt de vosaltres ja sabreu, tornam a reprendre la feina engegada l’any passat i estam preparant una II Trobada.  A diferència de l’any passat, la proposta és fer una jornada centrada en la feina a partir dels acords presos a l’anterior reunió, encara que també hi haurà espai per l’esbarjo.

Abans de concretar res més, volem recordar els resultats de la trobada de l’any passat.

Ens havíem plantejat tres objectius:

En primer lloc, reunir a les diferents experiències de consum ecològic organitzat i, de les deu amb les que havíem contactat, en varen a parèixer un total de quinze projectes en marxa a l’illa.

En segon lloc, la idea d’organitzar la trobada també responia a recollir alguns diners que permetessin ajudar a pal·liar el deute d’un dels grups de productors del que Agrohoritzontal es va nodrir durant més d’un any. El resultat va ser més que satisfactori i varem poder contribuir amb 1.873,59 € pel projecte de Sa Barraca.

I en tercer lloc, desitjàvem que les qui participéssim a la trobada marxéssim amb un somriure a la cara, animades de veure que som moltes les que experimentem amb alternatives de consum, i creiem que així fou. 

Només la voluntat de crear xarxa ja ha donat els seus fruits: la trobada de l’any passat ja es fruit de la xarxa, com també ho són diferents articles publicats, comandes i altres col·laboracions conjuntes que ja s’han dut a terme entre diferents grups de consum i cooperatives.

A la trobada de l’any passat, varem plantejar als grups de consum dues preguntes: per a què volem treballar juntes i què volem fer juntes.

A la resposta del per a què, les idees que sorgiren queden clares i les respostes anaven des de la idea de compartir experiències, idees, eines, problemes i les solucions; a la idea de conèixer-nos i poder-nos donar suport, a la vegada que serveis per crear complicitat entre les diferents experiències a mesura que sorgeix la possibilitat de comunicar-nos d'una forma ràpida i periòdica.

També perquè és una manera de fer-nos més visibles; i perquè esdevé una alternativa al model de consum actual, ja que treballar juntes crea una xarxa de suport i recolzament mutu, més centrada en les persones, a més de que suposa augmentar el suport a la producció local.

A partir de les respostes de què volem fer juntes, s’inicia aquest segon repte que suposa la segona trobada. Així doncs, de la feina per petits grups que ferem, varen sortir dotze propostes que hem agrupat en cinc grups de feina i les seves funcions:

GRUP DE TREBALL I FUNCIONS PROPOSADES:

1 Difusió. Funcions proposades:

 1. Ampliar i difondre la xarxa

2 Espai físic comú. Funcions proposades:

 1. Crear una comissió intergrupal
 2. Crear un espai comú físic (exemple: trimestral) – espai físic itinerant
 3. Trobades intergrupals:
 1. Un representant de cada grup es reunirà periòdicament amb els altres
 2. Trobada cada 6 mesos amb tots els consumidors que vulguin assistir

3 Espai virtual comú

 1. Crear un espai comú virtual (blog)
 2. Blog conjunt
 3. Portal web /blog

4 Intercanvi

 1. Intercanvi de feines: tallers, eines, llavors…
 2. Jornades: consumidors / productors, menjar ecològic, taller de creació de productes

5 Productes i excedents

 1. Compartir comandes
 2. Fer comandes a l’engròs per productes importats
 3. Crear una borsa de productors i productes (descripció, font…)
 4. Aprofitar els excedents:
 1. Dels propis productors de la xarxa
 2. Recuperar productes de camps i horts abandonats

Els punts anteriors mostren les tasques esperades per a cada grup de feina, totes elles propostes per a ser assumides o coordinades des de la xarxa. D’aquesta manera, la idea és organitzar-nos a partir d’aquests 5 grups i decidir en quin volem o podem participar.

Arribats a aquest punt, la nostra proposta, és, com ja hem dit, trobar-nos dia 7 de novembre a Manacor.

La jornada es planteja de la següent manera:

9 h

Trobada i venda de tiquets dinars

10 h

Organització de cada un dels grups de treball. Treball en petits grups.

13 h

Plenari: posada en comú - propostes

14 h

Dinar

Paral·lelament a aquestes activitats i, arran d’una proposta recollida a l’avaluació de l‘any passat, està previst fer activitats infantils. Per això, hauríeu de confirmar l’assistència dels nins i nines i, a ser possible, indicar l’edat per adaptar les activitats.

Pel que fa al menjar, la idea és oferir un plat (vegà), a més de la beguda (aigua i vi), a un preu que oscil·larà entre els 8 i 10 €. Encara està pendent de concretar. 

Resumint, tant pel tema dels infants com pel tema del menjar, agrairíem confirméssiu el nombre nins/es i de tiquets abans de divendres 23 d’octubre a les 15h a namonica@autistici.org (Mònica).

També volem dir que si coneixes gent que no estigui a cap grup de consum però l’interessaria informar-se més a fons i/o té ganes de formar-me un, tenim pensat organitzar un grup de treball on s’explicaran diferents models de cooperatives, i es parlarà sobre aquesta qüestió. Així que una altra manera que teniu per col·laborar, és difondre això.

Per acabar, volem expressar que, aquesta trobada, respon a una demanda comú dels grups de consum que participaren l’any passat. Esperam, d’aquesta manera, poder posar en marxa les idees expressades i que seguiu animades en participar per a què la xarxa comenci a donar els seus fruits.

Vos esperam a totes, Gràcies!

 

---

Creant Xarxa


Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb