Realiment Cooperativa

Realiment.org - Grup de consum de productes sostenibles Creative Commons License

Consum: canvi de xip

realiment | 26 Marš, 2012 11:56

“Hem de viure senzillament perquè altres puguin, senzillament, viure.” Les paraules són de Gandhi i resumeixen al peu de la lletra les conclusions a què es va arribar en la jornada “Cooperatives de consum: model potenciador d’una economia sostenible”, celebrada a Barcelona el passat 24 d’octubre, i on es confirmà que les cooperatives de consum constitueixen una bona eina per difondre el consum responsable. Recordem, sinó, el setè principi cooperatiu: les cooperatives treballen per al desenvolupament sostenible de les seves comunitats.

 

Per què hem de canviar la nostra manera de consumir? Com fer-ho? Què pot aportar el cooperativisme de consum en aquest sentit? A preguntes com aquestes es va donar resposta en la jornada “Cooperatives de consum” organitzada per Hispacoop en col·laboració amb la Federació de Cooperatives de Consumidors i Usuaris de Catalunya (FCCUC) i amb el suport de la Direcció General de l’Economia Social del Ministeri de Treball i Immigració.

La jornada d'Hispacoop va aplegar experiències de Catalunya, País Basc, Andalusia, Bèlgica i França

S’ha de canviar la manera de consumir per tres raons, segons Jordi Garcia, autor de la ponència marc que inaugurà la jornada: “En primer lloc, per equitat entre humans, entre espècies i entre generacions. No podem seguir comportant-nos com si fóssim la darrera generació que viurà sobre el planeta. Si no, els nostres fills i néts maleiran la nostra responsabilitat. En segon lloc, per ser més feliços perquè els estudis demostren que més consum no vol dir més felicitat i en tercer lloc, perquè estem degradant el nostre hàbitat fins a extrems irreversibles que amenacen la supervivència de la nostra espècie”.

Cada vegada hi ha més gent que incorpora actes de consum responsable en una vida globalment insostenible.

Projectes fora del nostre territori

Les cooperatives clarament poden ajudar a canviar aquests hàbits d’hiperconsum. Una mostra d’aquesta opinió són les experiències innovadores de cooperació per al consum de productes ecobiològics i per a la producció i consum d’energies renovables. En la jornada, hi participaren responsables de grups de consum i producció ecològica procedents d’Andalusia, Catalunya i el País Basc, que van debatre sobre experiències de coordinació i d’intercooperació, així com representants de la cadena francesa de botigues de producte ecològic Biocoop i de dues cooperatives de distribució d’energia verda: Ecopower, també de Bèlgica, i Som Energia, de Catalunya.

Precisament des de la FCCUC es valorà molt positivament la presentació d’experiències com aquestes: “La consistència dels projectes que s’han desenvolupat des del cooperativisme de consum fora del nostre territori ens anima a aprofundir en aquests àmbits d’activitat emergents, orientats a un model de creixement més sostenible i respectuós amb el medi ambient”.

Al llarg de la jornada es constatà també que, per desgràcia, encara hi ha molt pocs consumidors responsables; el que sí que hi ha és un sector de la població –una creixent minoria– que incorpora actes de consum responsable en una vida globalment insostenible.

Tanmateix, hi va haver acord en el fet que no ens podem permetre un discurs pessimista. Segons Jordi Garcia, “cadascun de nosaltres, cadascuna de les organitzacions humanes, poden ser més aviat part del problema o més aviat part de la solució. Crec que el cooperativisme de consum porta ja 170 anys sent part de la solució i ha de seguir-ho sent encara amb més intensitat”.

Font: PuntCoop

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIË: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris sˇn moderats per evitar spam. Aix˛ pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb