Realiment Cooperativa

Realiment.org - Grup de consum de productes sostenibles Creative Commons License

La cooperativa d'energies renovables Som Energia arriba a Mallorca

realiment | 03 Novembre, 2011 08:33

 
Som Energia a Mallorca: cap a un grup de treball local

El proppassat 26 d'Octubre el vicepresident de la cooperativa Som Energia, Gijsbert Huijink, va realitzar la primera presentació de la iniciativa a Mallorca, al Centre Flassaders de Palma, organitzat per Amics de la Terra. Davant un públic nombrós (més de 70 persones) que sobrepassava les expectatives i ansiós per conèixer tots els detalls del funcionament d'aquesta nova experiència, Gijsbert va explicar els principals punts sobre la liberalització del mercat elèctric, les tarifes, el funcionament de la cooperativa i  els seus objectius. Finalment, va plantejar-nos la possibilitat de que nosaltres, la gent de les Illes Balears, ens facem sòcies i esdevenir així actors transformadors del model energètic insostenible que tenim.

Gijsbert va prendre el relleu a una intervenció anterior d'Alberto Fraile, qui ens va il·lustrar gràficament quin és el panorama actual a les Illes Balears: només el 0,24% de l'energia elèctrica és d'origen renovable (font: CAIB, 2009 [en PDF]), amb els conseqüents problemes ambientals i econòmics a mig i llarg termini que això suposa per a la nostra societat. Un altre problema és que les Illes Balears formam un mercat elèctric separat del de la Península. Per això, a hores d'ara, la cooperativa no ens pot vendre directament l'electricitat fins que no assolim un mínim de socis-clients. No obstant, davant els desafiaments, es fa encara més necessària la cooperativa Som Energia perquè els ciutadans, en termes d'igualtat, puguem realment incidir sobre la política energètica.

 


La cooperativa Som Energia vol entrar com a actor dins dues de les quatre etapes que recorre l'electricitat: la primera de producció o generació (energia solar, eòlica, biomassa, etc.) i la darrera de comercialització al client final. Al mig hi ha el transport –que és un monopoli natural a càrrec de Red Eléctrica de España, S.A.– i la distribució, que la realitzen unes poques empreses grans com Gesa-Endesa. Per poder incidir i tenir influència en qualsevol d'aquestes quatre etapes i transformar el model, s'ha de ser gran. Per això, l'aspiració de Som Energia és créixer en número de socis.

 

 

Les cooperatives de consum i producció d'energies renovables no són noves a Europa (Bèlgica, Alemanya, França, Gran Bretanya, etc.) o Estats Units i funcionen molt bé. Els seus avantatges són que no tenen com a objectiu créixer en beneficis per damunt de qualsevol altra cosa (però han de ser viables), la transparència en la relació amb el soci-client o el poder de decisió de cada un en la direcció futura de l'organització.

La proposta de Som Energia a les Illes Balears que ens va transmetre Gisjbert es va centrar en la possibilitat  de que nosaltres formem un grup local de socis i, gràcies al suport i els avantatges d'una organització ja en funcionament (tasques administratives, coneixement, experiència, força davant les administracions, etc.), comencem a difondre la cooperativa, apleguem socis que seran posteriorment clients i cerquem projectes locals de generació d'energies renovables. Per poder començar a funcionar a les Illes Balears, s'estima que es necessitarien uns 300 socis-clients.

Abans de la visita de'n Gijsbert ja hi havien algunes persones sòcies a les Illes Balears i ben segur que aquest nombre augmentarà en les pròximes setmanes. Per això, alguns socis ja han expressat la seva voluntat de començar a treballar dins un grup local de Som Energia a les Illes Balears perquè efectivament es pugui fer la comercialització i producció d'energies renovables. D'aquesta forma, començarem a assolir els objectius compartits de transformació del sistema energètic balear. Per posar-te en contacte amb el grup local, clica aquí

 

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIË: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris sˇn moderats per evitar spam. Aix˛ pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb