Realiment Cooperativa

Realiment.org - Grup de consum de productes sostenibles Creative Commons License

ExperiŔncies cooperatives (X): la cooperativa de consum ecol˛gic Es Lledoner

realiment | 25 Octubre, 2011 15:00

 

Dins la sèrie sobre experiències cooperatives en consum sostenible (veure al final per a més articles), avui ens endinsam en el cas de l'única cooperativa d'aquest tipus formalment constituïda que ha existit fins ara a Mallorca i fins i tot ens atreviríem a dir que a les Illes Balears. La cooperativa de consum ecològic Es Lledoner es va fundar l'any 1994 i va tancar el 2002, quan internet només començava a introduir-se en les nostres vides. És per aquest motiu que la recerca de referències a la xarxa respecte a aquest cas tan particular no aporta informació.

Degut a la manca de referències, aquesta recerca només es pot basar en les converses que hem mantingut amb antics socis de la cooperativa. El mètode utilitzat ha estat el de preguntes obertes sobre un qüestionari inicial. L'objectiu d'aquesta forma de procedir ha estat el de poder obtenir dades i opinions més completes sobre certs aspectes que es consideren importants tant per descriure el funcionament de les cooperatives de consum com per explicar les raons de la seva discontinuïtat en el temps. L'objectiu fonamental és el d'avaluar les possibilitats o la viabilitat a curt terme d'un projecte semblant a la ciutat de Palma.

 

 (Segueix)

ConferŔncia d'Esther Vivas a l'Ateneu de Palma: "Els grans lobbies alimentaris: Supermercats vs. Cooperatives de consum agroecol˛gic"

realiment | 21 Octubre, 2011 17:06

 

N'Esther Vivas arriba a Palma a fer un parell de conferències interessants per al moviment de consum sostenible i responsable. En altres ocasions, hem reproduït articles seus en aquest bloc ("Terror a l'hipermercat", "consum agroecològic, una opció política", "supermercats sense fronteres", "què mengem" o el darrer "avançant en un cooperativisme agroecològic"). També és co-autora del llibre, juntament amb Xavi Montagut, Supermercats, no gràcies (2007, Icaria, Barcelona) que inclou articles d’investigadors i activistes socials i que hem comentat també en aquest bloc. Per a saber més sobre la conferenciant, visitau la pàgina dels organitzadors: Revolta Global.

N'Esther Vivas realitzarà una primera conferència a l'Ateneu Popular de Palma, dijous 27, 19h, al carrer Missió, 19, on hem estat instal·lats fins ara. El títol de la conferència ("Els grans lobbies alimentaris: Supermercats vs. Cooperatives de consum agroecològic") ho diu tot: tractarà sobre el model de grups i cooperatives de consum agroecològic com el nostre o com molts d'altres que s'han anat desenvolupant en els darrers anys aquí i arreu del món i el poder de les grans societats capitalistes transnacionals de la distribució.

I si no podeu assistir-hi, també teniu l'oportunitat d'escoltar-la el dia següent a la UIB a les 12h a l'aula de Graus de l'edifici Ramon Llull. La conferència es titula en aquest cas: “La cara oculta del model agroalimentari actual. Què podem fer? Alternatives anticapitalistes”.

Recollida i assemblea

realiment | 21 Octubre, 2011 06:45


 

Avui divendres 21 d'Octubre tenim recollida i assemblea.

Hora: com sempre, a les 19h.

Lloc: Ateneu Popular de Palma al carrer Missió, núm. 19

Si vols participar en el nostre grup de consum o vols saber més del què feim, vine a veure'ns o clica aquí.

Ens veiem allà!

 


Mostra Realiment Cooperativa en un mapa més gran

Agrohoritzontal: "Portes obertes al carrer de Terrasanta!"

realiment | 19 Octubre, 2011 07:42

 

 

Agrohoritzonal farà aquest divendres 21 d'Octubre, a partir de les 18h, la "inauguració oficial" del seu nou local. Després de molts de mesos de no tenir notícies del col·lectiu pioner en els grups de consum ecològic, hem rebut aquesta convocatòria amb molta satisfacció. A la fi, pareix que un grup de consum s'estableix definitivament a un lloc i ens obre les portes de bat a bat per compartir aquest moment amb nosaltres.

Els d'Agrohoritzontal darrerament s'han estat ocupant de preparar casa seva: un petit local al centre de Ciutat que ara es disposen a presentar al barri i a les amistats. Estam convidats a anar dia 21 d’octubre al número 3 del carrer de Posada de Terrasanta (entre sa Quartera i Quadrado). L'horari és:

  • A les 18:00 obriran les portes.
  • A les 19:00 presentaran el projecte d’espai autogestionat que impulsen.
  • A partir de les 20:00 oferiran una mica de menjar i farem gresca (fins a una hora prudent, per no molestar a les veïnes!)

Feis-ne difusió!

Però si tot això et ve de nou, t’expliquem una mica com han arribat fins aquí:

 (Segueix)

La falta de fons per a pagar els combustibles converteix un poble austrÝac en lÝder en energies renovables

realiment | 18 Octubre, 2011 07:43

 

Güssing: municipi més innovador d'Àustria i premi mondial de l'energia 2005
 

Na Núria ens fa arribar aquesta notícia apareguda al Diario de Mallorca del dilluns 17 d'Octubre. Es tracta d'un cas exemplar de com un municipi, davant la crisi econòmica que l'assolia en la dècada dels 90, va optar per no importar més recursos energètics forans (petroli, gas, etc.) i emprar els recursos naturals de la zona. El resultat d'aquesta iniciativa, que no va ser motivada tant per la consciència ecològica com per les necessitats econòmiques, ha estat espectacular: el municipi produeix un excedent d'energia a partir de renovables que fins i tot exporta a la xarxa elèctrica del país. A més, es va iniciar un cercle virtuós perquè la producció d'energia a nivell local va crear nous llocs de treball que, a la vegada, han dinamitzat l'economia local atraient nous professionals qualificats per a projectes innovadors en els sectors econòmics lligats a l'ecologia.

 (Segueix)
1 2 3  SegŘent»
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb