Realiment Cooperativa

Realiment.org - Grup de consum de productes sostenibles Creative Commons License

La bimbolla alimentÓria. Per Mateu Morro.

realiment | 29 Gener, 2011 08:27

 

 

 

La bimbolla alimentària

Mateu Morro | 22/01/2011
 
Els tres aliments bàsics per a la població mundial de tots els continents són tres cereals: l'arròs, el blat i el blat de les índies. El preu d'aquests productes no sols incideix en l'economia dels països, sinó que determina la situació alimentària de milions de persones. Des de fa mig any, les notícies són cada cop més preocupants i configuren una típica situació de bimbolla: la bimbolla alimentària. Efectivament, d'aquests tres cereals n'hi ha dos, el blat i el blat de les índies, que, en poc més de mig any, han incrementat un 40 % el preu. I la tendència és que la pujada es mantengui al llarg del 2011. A Mèxic, el preu del blat de les índies, base de l'alimentació dels mexicans, ha pujat un 46% de gener a desembre del 2010. La situació podria ser pitjor que la del 2008. La FAO, l'organització de l'ONU per a l'agricultura i l'alimentació, ja ha donat l'alarma respecte dels preus de l'arròs, blat, sucre, civada i carn.
 (Segueix)

Quil˛metre Zero: Restaurants que utilitzen productes locals i ecol˛gics

realiment | 27 Gener, 2011 09:10

 

 

 

El moviment Slow food crea una nova distinció per als restaurants que utilitzen productes locals i ecològics

Els ingredients? De Quilòmetre zero

Ander Zurimendi | 23/01/2011 

El moviment Slow food, conscient de la importància de la qualitat i l'estètica, ha dissenyat un nou concepte: el Quilòmetre zero. Es tracta d'una distinció -com apareix en una coneguda guia gastronòmica- a la qual opten els restaurants que només fan servir productes locals i ecològics. L'Slow food, que ahir participà en la diada del grup ecologista GOB a Palma, crea així una nova marca de qualitat, després de l'èxit del ja consolidat Città slow -ciutats tranquil·les- i la campanya Slow fish -per consumir peix pescat només amb arts menors. 

 (Segueix)

Avui cinema: Black Gold

realiment | 26 Gener, 2011 07:30

Avui, en el marc de l’exposició "Comerç Just: un producte, una història" organitzada per la Fundació La Caixa, es projectarà el documental Black Gold, de Mark i Nick Francis, Regne Unit-EUA (2007), 78 min. Un documental enormement recomanable per comprendre quins són els problemes que afronten els productors del cafè que bevem o de qualsevol altre producte agrícola que prenem a les societats opulentes.

Black Gold és un documental sobre el comerç del cafè. Tracta sobre els esforços de diverses cooperatives a Etiòpia per aconseguir un preu just per la venda del seu cafè, reconegut com un dels millors del món però venut a preus baixíssims. Al documental es relaten les dificultats i els esforços de Tadesse Meskela, representant de la cooperativa, per fer-se un forat en el mercat mundial dominat per les grans transnacionals. La indústria del cafè és molt lucrativa: les companyies transnacionals s’emborsen més de 80.000 milions de dòlars anuals, cosa que converteix el cafè en un producte rendible a escala mundial, com el petroli.

 

Sinopsis

 

 (Segueix)

"Cocinando el planeta". Fets, xifres i propostes sobre canvi climÓtic i sistema alimentari global.

realiment | 24 Gener, 2011 14:34

 

"El canvi climàtic és una innegable realitat cada vegada més patent, els seus efectes estan començant a fer-se sentir en tot el planeta. No sempre es té present, com sí indiquen totes les dades, que al centre de l’escenari està el sistema agroalimentari".

Aquesta afirmació correspon al llibre publicat per vàries organitzacions on es pretén posar llum a aquest problema mundial que, com malauradament sol ocórrer el més sovint, afecta sobretot a les poblacions i comunitats menys adinerades. La lectura d'aquest recull d'articles permetrà al lector enriquir-se d'informació i raonaments per al debat sobre el canvi climàtic i la seva incidència sobre l'agricultura i l'economia en general.

 (Segueix)

Cicle de cinema "Comerš Just: Un producte, una hist˛ria"

realiment | 21 Gener, 2011 18:30

 

 

En el marc de l’exposició "Comerç Just: un producte, una història" organitzada per la Fundació La Caixa, es realitzarà del 26 de gener al 17 de febrer de 2011 un cicle de cinema.

Són quatre documentals a l’entorn de quatre principis fonamentals del comerç just: condicions laborals dignes, respecte pel medi ambient, lluita contra l’explotació infantil i igualtat de gènere. Aquest cicle de cinema vol fomentar la reflexió i el compromís social, a la vegada que ens apropa a la realitat dels països del Sud.

Totes les sessions de cinema seran presentades per Marta Pizarro, gerent de l’associació S’altra Senalla de Palma.

Activitats gratuïtes. Places limitades. CaixaForum Palma

Programa

 (Segueix)
1 2 3 4  SegŘent»
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb